medenjaci.jpg

Bijela torta s medenjacima

(1)

Med zagrijte, dodajte mu sodu bikarbonu i dobro promiješajte.

U veću posudu stavite brašno koje ste prosijali sa soli i začinima. U odvojenoj posudi ručnim mikserom izradite maslac sobne temperature i smeđi šećer, oko 4 minute. Kad postanu svijetli i pjenasti dodajte žumanjak, vodu i ekstrakt vanilije i miksajte još minutu. Smjesi dodajte med sa sodom te promiješajte. Dodajte i suhe sastojke pa ručnim mikserom izradite tijesto. Zamotajte ga u foliju za svježinu najmanje 1 sat i čuvajte u hladnjaku. Tijesto razvaljajte na debljinu od pola cm, pa izrezujte oblike po želji: kućice i jelke. Izrezano tijesto složite na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite medenjake10 minuta na 180°C. Ostavite ih da se rashlade na plehu prije nego ih prebacite. Za glazuru vilicom razradite 1 bjelanjak dok ne vidite mjehuriće pa dodajte limunov sok i šećer te dobro promiješajte. Ohlađene medenjake ukrasite glazurom koju ste stavili u vrećicu s jako tankim vrhom.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite dno kalupa od 18 cm s papirom za pečenje. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i šećer. U suhe sastojke dodajte maslac sobne temperature i špatulom (ili čistim rukama) povežite smjesu. Dodajte kiselo vrhnje i izradite tijesto ručnim mikserom dok nije glatko i prozračno, nekoliko minuta.

U drugoj zdjeli izradite bjelanjke kojima ste dodali sol dok ne dobijete čvrsti snijeg. Bjelanjke umiješajte u tijesto u tri serije, miješajući tek dok više ne vidite bjelanjke. Tijesto ravnomjerno podijelite između dva kalupa i rasporedite tako da bude u ravnini. Pecite 35 minuta. Je li biskvit pečen možete provjeriti dugim drvenim štapićem koji umetnete u sredinu biskvita. Ako štapić izađe čist, pečen je. Biskvit ostavite u kalupu da se potpuno ohladi.

U posudu stavite brašno, šećer, sol i mlijeko. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Kad je smjesa kuhana prekrijte je folijom za svježinu (tako da dodiruje površinu) tako da se ne stvara korica i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Ručnim mikserom izradite maslac dok nije pjenast. Dodajte žlicu po žlicu skuhane smjese sobne temperature i miksajte dok niste dobili glatku, pjenastu kremu. Dodajte krem sir, koricu naranče i ostrugane sjemenke mahune vanilije te miksajte još minutu.

Kada je biskvit potpuno rashlađen svaki podijelite na dva dijela, tri donja biskvita premažite s džemom i napunite kremom.

Dobro rashladite, najmanje par sati, pa ukrasite medenjacima.

Ocjena recepta

5 od 5
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Srednje složena priprema > 60 min

Sastojci

  • 200 g oštrog brašna
  • 3 g Sweet chef praška za pecivo
  • 1 g sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 180 g šećera
  • 180 g K Plus kiselog vrhnja
  • 180 g K Plus maslaca
  • 2 Sweet chef vanilin šećera
  • 5 K Plus bjelanjaka

Za kremu:

  • 40 g glatkog brašna
  • 140 g šećera
  • 270 g K Plus mlijeka
  • 250 g K Plus maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 mahuna vanilije
  • korica 1 naranče
  • 150 g krem sira
  • 100 g K Plus džema od marelice

Za medenjake:

  • 75 g K Plus maslaca
  • 75 g smeđeg šećera
  • 100 g K Plus meda
  • 1 K Plus žumanjak
  • 10 ml vode
  • 5 ml ekstrakta vanilije
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 g sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1,5 žlica začina za medenjake

Za glazuru:

  • 1 K Plus bjelanjak
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 ml limunovog soka

Slični recepti