Društvena odgovornost

Kao društveno odgovorna kompanija, vrijednosti na kojima Konzum temelji svoj uspjeh su kvaliteta, uslužnost, povjerenje, inovativnost i razumijevanje potreba svih članova lokalne zajednice.

Zadovoljstvo zaposlenih visoko je na listi naših prioriteta, a kontinuiranom politikom unapređenja i povećanja radničkih prava i pogodnosti nastojimo pokazati koliko cijenimo njihov svakodnevni rad i trud kojim doprinose stabilnom poslovanju i ostvarenju dobrih poslovnih rezultata. Osim kontinuiranog povećanja radničkih prava, zaposlenima u Konzumu osigurane su i brojne druge pogodnosti poput božićnica, uskrsnica, regresa, dara za djecu, dara za novorođenče, prava svim roditeljima prvašića na korištenje slobodnog dana na prvi dan škole te plaćeno privatno zdravstveno osiguranje. Svim zaposlenima nudi se prilagodljivo radno vrijeme, pogodnost koja je osobito zanimljiva roditeljima, studentima i umirovljenicima.

Njegujemo politiku jednakih mogućnosti za žene i muškarce pa su tako svima jednako otvorene mogućnosti napredovanja, dodatnih edukacija i usavršavanja, a jednakost žena i muškaraca vlada i kad su u pitanju plaće, jer su i žene i muškarci na istim pozicijama jednako plaćeni. Više od 76 posto svih voditeljskih pozicija u Konzumu pripada ženama, a žene se nalaze i na gotovo 84 posto voditeljskih funkcija u maloprodaji.

U Konzumu kontinuirano educiramo zaposlenike u sklopu Konzum Akademije - Centra za selekciju i edukaciju koji je smješten u sklopu Maxi Konzum prodavaonice u Sopotu, u Zagrebu. Osim redovnih treninga, po prvi puta u Hrvatskoj u sklopu ovog edukacijskog centra, omogućujemo svojim trgovcima nesmetanu edukaciju o procedurama u prodavaonici (npr .rad na delikatesi ili blagajni ) u kontroliranim uvjetima kroz simulaciju dućana u tzv. školskoj prodavaonici. Osim toga, posebnost Konzum Akademije je i u tome što sve zainteresirane osobe bez prethodne najave mogu doći u Konzum Akademiju i izraziti svoj interes za zapošljavanjem, proći prijavni proces i preliminirane intervjue. U Konzum Akademiji, uz stalno zaposlene djelatnike i interne trenere, edukacije drže i Konzumovi najbolji zaposlenici, stručnjaci u svom dijelu posla, koji kao „best practice“ treneri pomažu u širenju svog specijalističkog znanja u mreži, ali isto tako i vanjski treneri.

Naša strateška orijentacija oduvijek je bila na domaću proizvodnju i proizvođače, kao i partnerski odnos s malim i velikim dobavljačima iz svih dijelova Hrvatske, što kupci prepoznaju. Nabava uvijek ide primarno od domaćih proizvođača. Tako kada je riječ o voću i povrću hrvatskog porijekla, ono čini oko 80 posto prometa, a da bi se postigli navedeni udjeli ključno je planiranje godišnjih količina proizvedenih baš za Konzum. U kategoriji crvenog mesa surađujemo s velikim brojem domaćih proizvođača, a kroz suradnju s njima neizravno surađujemo i s domaćim OPG-ovima, farmama te malim poduzećima koji su njihovi kooperanti. U Konzumu čak 80 posto prodane svježe morske i slatkovodne ribe osiguravamo kroz suradnju s vodećim domaćim ribarima i uzgajivačima. Jedini smo trgovački lanac u Hrvatskoj koji posjeduje oznaku „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“, koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i smrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora. Ona našim kupcima jamči da se u ponudi nalaze isključivo proizvodi vrhunske kvalitete i hrvatskog porijekla. U asortimanu neprehrambenih proizvoda surađujemo s 40-ak domaćih proizvođača već duži niz godina, a s nekima od njih suradnja se bazira i na proizvodnji privatne marke. Osim toga, preko naših dobavljača i njihovih otkupnih centara posredno surađujemo i s 3.000 kooperanata koji pokrivaju sve značajneproizvodne zone Hrvatske, od Slavonije do Neretve.

Naša suradnja obuhvaća i klaster Malih hrvatskih proizvođača, koji okuplja 50-tak malih OPG-ova i objedinjeno prodaje njihove proizvode. Na taj način mali OPG proizvođači imaju osiguran plasman svoje robe unutar Konzumove mreže.

Cilj nam je da se na našim policama nađe što veći broj kvalitetnih domaćih proizvoda, uz održivi model suradnje i za dobavljače i za Konzum.

Kao vodeći trgovački lanac u Hrvatskoj te sinonim za trgovinu tijekom proteklih desetljeća pružamo podršku pomaganjem brojnim pojedincima, humanitarnim zakladama i institucijama donirajući potrebnu hranu, odjeću, financijsku ili edukacijsku pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Ujedno dajemo svoj doprinos u zaštiti okoliša, energetskoj učinkovitosti te razvoju hrvatskog sporta, a poseban naglasak stavljamo na djecu i najmlađe.

Sustavan pristup zaštiti okoliša ugrađen je u sve Konzumove maloprodajne i logističke objekte, transport i sve poslovne procese te su u njega uključeni sudionici na svim razinama poduzeća, a implementiran je u lipnju 2010. godine prema normi ISO 14001:2004. U proljeće 2018. godine, uspješno smo obavili tranziciju na novu normu ISO 14001:2015 sustava upravljanja okolišem, koja donosi nove odrednice poput razumijevanja potreba i očekivanja zainteresiranih strana te utvrđivanja rizika i prilika povezanih s aspektima okoliša i uzimanja u obzir životnog ciklusa. Uz implementaciju sustava ISO 14001, početkom 2017. godine uveli smo i sustav upravljanja energijom prema međunarodnoj normi ISO 50001, koji osigurava kontinuirano poboljšanje energetske učinkovitosti i stavljanje još većeg fokusa na važnost održivog gospodarenja energijom. Kao osobito značajan aspekt okoliša u objektima Konzuma prepoznato je upravljanje otpadom pa ulažemo veliki napor u njegovo pravilno sortiranje kako bi se maksimalno iskoristile sve korisne sirovine i smanjio utjecaj na okoliš.

Veliku ulogu u upravljanju zaštitom okoliša ostvarili smo kroz praksu doniranja hrane i suradnjom s brojnim udrugama diljem Hrvatske zahvaljujući kojoj se hrana pred istekom roka trajanja maksimalno iskorištava i usmjerava prema potrebitima. Naše napore i ulaganja kao vodećeg trgovačkog lanca u području doniranja hrane prepoznala i inicijativa Najdonator dodijelivši nam titulu Najdonatora već dvije godine zaredom.

Kod kupaca se primjećuje trend ekološke osviještenosti, što u potpunosti podržavamo te ih pozivamo na još veće korištenje višenamjenskih vrećica i torbi ili asortimana koji se može reciklirati. Trenutno u ponudi imamo 100% biorazgradive vrećice, vrećice izrađene od recikliranih materijala, vrećice koje se naknadno mogu reciklirati te višenamjenske platnene vrećice.