Hrana nas pokreće - daje nam energiju, snagu. Uz hranu se družimo, rado je dijelimo s drugima, i za stolom i virtualno. Kupujemo je i pripremamo na bezbroj načina. Hrani dajemo i vrijeme, i pažnju, i novac. Hranu volimo - i bacamo!

POGLEDAJ KOLIKO HRANE SE BACA U HRVATSKOJ

Izvor podataka: Statističko istraživanje o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj, "Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, 2021.", agencija Ipsos

 

RAZMISLIMO ŠTO BI BILO KAD NE BI BILO BACANJA HRANE

 

BILO BI VIŠE VODE 

Zbog klimatskih promjena koje su uzrokovane, između ostalog i bacanjem hrane, vodeni resursi na Zemlji se smanjuju, sve je više suša, a izvori pitke vode su sve manje izdašni.

Za navodnjavanje primjerice jedne stabljike rajčice, potroši se tisuće litara vode godišnje.

Smanjimo bacanje hrane za više svježe, pitke vode u svijetu!

 

UŠTEDJELI BISMO

 Ako svaki mjesec bacimo gotovo 6 kg hrane, a pretpostavimo da je trošak bio (barem) 50 kn / 6,64 eur, to znači da godišnje svatko od nas baci (barem) 600 kn / 79,54 eur. Taj novac se sigurno može i pametnije iskoristiti, zar ne?

Smanjimo bacanje hrane i uštedimo!

 

 

ZRAK BI BIO SVJEŽIJI 

Fosilna goriva proizvode CO2 koji je jedan od uzroka zašto su nam ljeta sve toplija, a zimi ima sve manje snijega. Čak 8 do 10% stakleničkih plinova nastaje zbog bacanja hrane.

Kombajn koji žanje pšenicu i kamion koji je prevozi koriste fosilna goriva koja zagađuju zrak. Što više hrane bacamo, više se pšenice mora proizvesti, više kombajna mora u žetvu, a više kamiona mora prevoziti pšenicu.

Smanjimo bacanje hrane za svježiji i čišći zrak.

BILO BI MANJE ZAGAĐENJA 

Hrana koju bacamo u miješani otpad doprinosi globalnom zagrijavanju jer hrana bačena u mješoviti otpad truljenjem stvara metan (CH4), staklenički plin koji doprinosi globalnom zagrijavanju koje dovodi do globalnih promjena klime.

 

Smanjimo bacanje hrane i čuvajmo prirodu!

 

 

PREUZMI KORISTAN PRIRUČNIK 

 

Koje namirnice čuvati u hladnjaku, a koje na sobnoj temperaturi? Kako održati svježicu namirnica u hladnjaku? Koje namirnice nisu sigurne za podgrijavanja? Na jednom mjestu pronađi korisne savjete, podsjetnike i informacije koje ti mogu pomoći da bacaš manje hrane - besplatno preuzmi Reciklopedija priručnik.

TU SMO DA POMOGNEMO

 

Pridruži nam se u Reciklopediji akademiji u kojoj ćeš pronaći praktične savjete koje baš svatko može primijeniti, a baš tim malim svakodnevnim promjenama navika na bolje možemo učiniti značajnu promjenu. Uključi se i ti!  Saznaj više >

 

I ne zaboravimo da promjene na bolje započinju s nama samima

 

Kao jedna od najvećih kompanija u Hrvatskoj svjesni smo svog utjecaja te smatramo da ga trebamo koristiti za stvaranje boljeg i prosperitetnijeg društva. 

 

Briga o okolišu ujedno je i briga o zdravlju i dobrobiti naših zaposlenika, kupaca, čitave zajednice i generacija koje dolaze.

 

Sve poslovne aktivnosti provodimo nastojeći sačuvati i zaštititi prirodu koja nas okružuje te smanjiti svoj utjecaj na okoliš.

 

Neprestano radimo na izazovima vezanim uz smanjenje bacanja hrane te i dalje nastavljamo s unapređenjem internih poslovnih procesa. Stalnom optimizacijom sustava naručivanja robe u prodavaonicama, zajedno s poslovnim partnerima i dobavljačima, neprestano poboljšavamo proces upravljanja zalihama. Sve su to aktivnosti kojima nastojimo ponajprije smanjiti količine preostale hrane te potom učiniti najviše što možemo da hranu koja nam ipak ostane doniramo onima kojima je potrebna.

 

 

Još 2015. godine pokrenuli smo procese u kompaniji kako bismo mogli donirati više hrane, a do danas smo uputili više od 1.000 tona hrane pučkim kuhinjama, dječjim domovima i drugim potrebitima diljem naše zemlje.

Ponosno nosimo titulu Najdonatora hrane u Hrvatskoj te je iz godine u godinu potvrđujemo najvećim količinama hrane koju doniramo udrugama i organizacijama diljem Hrvatske.

 

 

Malim svakodnevnim promjenama navika na bolje možemo učiniti značajnu promjenu, uključi se i ti! Odbaci loše navike, a ne hranu! Podijeli svoje dobre navike s ciljem smanjenja bacanja hrane na društvenim mrežama uz #reciklopedija - motiviraj i druge! Smanjimo bacanje hrane zajedno!