Marokanska salata s piletinom i pikantnim umakom od jogurta
Za dvije osobe ili dva obroka.
U posudi, idealno mužaru, pripremite začinsku pastu za piletinu od jedne žlice maslinovog ulja, jedne žlice korijandera u prahu, cijelog očišćenog kardamoma, prstohvat soli i prstohvat mljevenog papra. Začinsku pastu dobro sjedinite u mužaru i dobro promiješajte.
File piletine stavite na papir za pečenje te ga dobro natrljajte začinskom pastom. Prekrijte drugim papirom i lagano pritišćite da se svi začini dobro utisnu u meso. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje pola sata prije pečenja. Za to vrijeme tostirajte pinjole, pripremite povrće i umak za salatu.
U zavreloj, malo posoljenoj vodi kuhajte očišćene mahune 7 minuta ako su svježe ili prema uputama na pakiranju, ako su smrznute. Kuhane mahune ocijedite i ostavite da se malo ohlade.
U suhoj zagrijanoj tavi tostirajte pinjole. Izvadite kad su gotovi, a u istu tavu stavite malo maslaca i maslinovog ulja te pecite piletinu dok ne postane zlatna i hrskava, nekoliko minuta sa svake strane. Pečenu piletinu izvadite i prekrijte folijom do posluživanja, da ostane sočna.
Zelenu salatu, svježe rotkvice, mladi luk i jabuku narežite na kockice veličine zalogaja pa sve stavite u veću posudu za salatu. Dodajte i mahune te začinite domaćim vinaigrette umakom koji brzo možete pripremiti od jedne žlice senfa, jedne žlice aceto balsamico, jedne žlice svježe cijeđenog limuna, prstohvat soli, prstohvat papra, a po želji možete dodati i začinske trave. Začinjenu salatu dobro promiješajte pa posipajte sitno narezanim pljesnivim sirom i tostiranim pinjolima (ili nekim drugim orašidima npr. bademima).
Servirajte s pikantnim umakom od jogurta. Pomiješajte čvrsti i tekući jogurt pa dodajte žličicu harissa zčina u tubi. Ako želite pikantnije, dodajte više harissa začina.
Video recept pogledajte u cooking show-u Kuhinje svijeta na našem YouTube kanalu.
Dobar tek!