Janjeća pašticada

Janjeći but odvojite od kosti (i iskoristite ih za juhu ili temeljac). Posolite i popaprite meso sa svih strana. Savijte pripremljeno meso u roladu, pa je povežite kuhinjskim koncem.

 

Pećnicu zagrijte na 180 °C. Luk ogulite i narežite na četvrtine, a češnjeve češnjaka ogulite i ostavite cijele. Ogulite i narežite mrkvu, celer i korijen peršina na manje komade. Zagrijte tavu na jakoj vatri i kada je vruća dodajte 2 žlice ulja i meso. Zapecite sa svih strana pa izvadite meso i prebacite ga u dublju posudu za pečenje. Oko mesa dodajte povrće i lagano ga nauljite. Pecite 2,5 sata. Povremeno okrenite meso i promiješajte povrće.

 

Nakon 2,5 sata meso ostavite da se malo rashladi, a povrće propasirajte sa sokovima od pečenja. Možete koristiti i štapni mikser.

 

U lonac dodajte pasirano povrće, ocat, crno vino, koncentrat rajčice, suhe šljive, klinčiće, malo muškatnog oraščića, lovorov list, nekoliko listića ružmarina i vodu. Kuhajte 30 minuta povremeno miješajući pa skinite kuhinjski konac, narežite meso na odreske i dodajte ih u umak. Kuhajte na laganoj vatri te povremeno protresite lonac ili lagano promiješajte. Po potrebi dodajte još vode. Kuhajte još oko 30 minuta, dok umak nije željene gustoće, a meso mekano. Provjerite začine te posolite i popaprite. Servirajte uz njoke.

 

Koliko ti se sviđa recept, od 1 do 5? Ocijeni ga!

0 od 5