Buhtle s makom i pekmezom od šljiva
U malo mlakog mlijeka namrvite svježi kvasac, dodajte žličicu šećera i brašna, ostavite na toplom desetak minuta da se digne. Brašnu dodajte kvasac, preostali šećer, limunovu koricu, jaje, prstohvat soli, otopljeni maslac i mijesite tijesto polagano dodajući preostalo mlijeko. Tijesto pokrijte čistim ubrusom i ostavite na toplom da se diže.
Dok se tijesto diže pripremite nadjev. Pomiješajte mak i šećer, zalijte kipućim mlijekom, miješajte, ostavite da se hladi. Umiješajte pekmez od šljiva.
Uzdignuto tijesto premijesite, razvaljajte na debljinu 1 cm, izrežite 15 – 18 pravokutnika, na svaki u sredinu stavite žlicu nadjeva, oblikujte buhtlu, stavljajte u namazan lim za pečenje. Ostavite da se dižu desetak minuta, premažite otopljenim maslacem, pecite na 170 °C 40 – 50 minuta. Tople buhtle pospite šećerom u prahu.