Bistra pačja juha s korjenastim povrćem i žličnjacima
Recept by chef Melkior Bašić.
Patku rasiječemo, skinemo joj prsa i batke. Prsa i batke koristimo za neka druga jela, a ostatak patke pripremimo za kuhanje juhe. Odstranimo višak masnoće i kožu, a zatim sjekirom za meso ili većim nožem usitnimo patku i sve dobro isperemo pod hladnom vodom.
Stavimo u lonac i zalijemo hladnom vodom koju lagano posolimo. Dodamo lovorov list i papar u zrnu te stavimo kuhati na laganu vatru. Kada zakuha, pjenjačom maknemo pjenu koja se stvorila i to radimo sve dok pjene više nema.
Luk u ljusci prepolovimo i zapečemo na suhoj tavi da poprimi boju, gotovo crnu. Takav luk dodamo u juhu. Kuhamo na laganoj vatri sat vremena pa dodamo oguljeno i prepolovljeno korjenasto povrće: mrkvu, peršin i celerov korijen. Dodamo i stapke peršinova lista.
Kuhamo još nekih pola sata pa izvadimo korjenasto povrće i procijedimo juhu. Korjenasto povrće narežemo na komade, a juhu ponovno zakuhamo. Stabljike celera ogulimo kako bismo maknuli vlakna i narežemo na tanke ploške.
Jaja razmutimo, posolimo i naribamo malo muškatnog oraščića. Dodamo brašno i sjeckani peršinov list. Pustimo smjesu da kratko odstoji i kada se stisne, žlicom radimo žličnjake (noklice) i stavljamo ih kuhati u juhu. Kuhamo dok žličnjaci ne isplivaju na površinu pa dodamo narezano povrće. Juhu dosolimo i popaprimo.
Pri serviranju, u vruću juhu dodamo ploške stabljika celera i pospemo ostatkom sjeckanog peršinova lista.
Dobar tek!