Vijenac od maka

U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera pa aktivirajte kvasac. U posudu dodajte brašno, ostatak šećera, vanilin šećer, koricu limuna, sol, žumanjke (bjelanjke sačuvajte) i aktivirani kvasac. Mijesite ručnim mikserom dok ne dobijete podatno tijesto, oko 7 minuta. Kada je tijesto glatko počnite dodavati hladni maslac koji ste narezali na kockice, malo po malo. Kada je sav maslac umiješan oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da se diže prekrivenom na toplom, oko 1 h i 30 minuta.

Zagrijavajte mlijeko i maslac u lončiću do vrenja pa ga prelijte preko mljevenog maka i šećera u prahu. Dobro promiješajte pa dodajte limunovu koricu, aromu vanilije i med.

Kada se tijesto diglo na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte u što pravilniji pravokutnik širine 70 i visine oko 30 cm. Na tijesto cijelom površinom nanesite tanki sloj rashlađenog nadjeva. Zarolajte u dugu, čvrstu štrucu. Tako pripremljenu makovnjaču oblikujte u krug na plehu za pečenje i ostavite ju da se diže prekrivena, pola sata. Premažite je bijelanjkom, pospite makom u zrnu i škarama dijagonalno zarezujte listiće te svaki izmaknite u suprotnu stranu. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite 35 minuta.

Koliko ti se sviđa recept, od 1 do 5? Ocjeni ga!

5 od 5
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)