Tradicionalna uskrsna pinca.jpg

Tradicionalna uskrsna pinca

(0)

U toplo mlijeko dodajte šećer i razmrvljeni kvasac, promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu.

U veću posudu stavite brašno, sol, šećer i pripremljeni kvasac. Umiješejte (može i mikserom) sve sastojke pa uz stalno miješanje dodajte otopljeni maslac, žumanjke, jaje, naribanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer i prošek.

Cijelo vrijeme miješajte na srednjoj brzini, dok se tijesto ne krene odvajati od posude.

Tijesto pokrijte i ostavite 3 sata na toplom mjestu. Dignuto tijesto izvadite iz posude, premijesite i podijelite na tri dijela, svaki formirajte u okrugle kruščiće. Premažite ih razmućenim jajetom i ostavite 1 sat na toplom mjestu. Nakon sat vremena ponovite premazivanje i opet ostavite 1 sat. Treći put premažite tijesto i na vrhu ga zarežite nožem ili škarama. Kockice šećera grubo usitnite i pospite po kruščićima.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta na 160-180 °C. Ako prebrzo bobiju boju, smanjite temperaturu i po potrebi zaštitite odozgo papirom za pečenje.

Ocjena recepta

0 od 5
Srednje složena priprema > 60 min 8

Sastojci

  • 150 ml toplog mlijeka
  • 1 žlica šećera
  • 20 g svježeg kvasca
  • 500 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 100 g šećera
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 3 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • korica 2 limuna
  • korica 1 naranče
  • 2 žlice prošeka
  • 1 vrećica vanilin šećera

za premazivanje i posipanje:

  • 1 jaje
  • 3-4 kocke šećera

Slični recepti