Tart s karamelom, lješnjacima, čokoladom i meringom.jpg

Tart s karamelom, lješnjacima, čokoladom i meringom

(0)

Pomiješajte brašno i maslac, dodajte jaje, šećere, koricu limuna i prstohvat soli, zamijesite prhko tijesto. Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije na debljinu pola cm, izrežite krugove malo veće od kalupa (uzmite kalup promjera 9, 10 ili 11 cm).

Obložite tijestom kalupe namazane maslacem, izbodite ga vilicom, dodajte grubo narezane lješnjake, pecite na 180 °C 8 – 12 minuta.

U međuvremenu napravite karamel, u lonac stavite šećer i vodu, zagrijte i nemojte miješati do temperature od 170 – 180 °C, ovisno o boji karamela koju želite (narančasto-smeđa), dodajte vrhnje i prstohvat soli, promiješajte da se sve poveže i pustite da se hladi.

Kad se tijesto ohladi prelijte ga karamelom. Zagrijte vrhnje, dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre, miješajte da se čokolada otopi.

Ohlađeni karamel prelijte ganacheom.

Stavite na vatru posudu sa 100 ml vode, dodajte šećer, miješajte da se šećer otopi, zagrijavajte sirup do temperature od 120 – 130 °C.

Počnite miksati bjelanjke i prstohvat soli, čim se počne stvarati snijeg lagano dodavajte vrući sirup – najbolje je raditi u mikseru na stalku.

Dobiveni snijeg stavite u slastičarsku vrećicu, špricajte na ohlađeni ganache duguljaste stošce, kapice, kao na slici. Kuhinjskim brenerom grijte meringu do boje kao na slici.

Ocjena recepta

0 od 5
Složena priprema < 60 min 5

Sastojci

Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica limuna
  • prstohvat soli
  • 150 g tostiranih lješnjaka

Karamela:

  • 300 g šećera
  • 80 ml vode
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1 prstohvat soli

Ganache:

  • 200 g vani
  • 200 ml vrhnja za šlag

Meringa za ukrašavanje:

  • 3 bjelanjka
  • 1 prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode

Tijesto

Dukat Maslac 250 g

Cijena za j.m.: 79,96 kn/kg
(7)
19
99 kn/kom
kom

K Plus Maslac 250 g

Cijena za j.m.: 67,96 kn/kg
(2)
16
99 kn/kom
kom
AKCIJA -20%

Dolcela Vanilin šećer 5+1 gratis 60 g

Cijena za j.m.: 86,00 kn/kg
Redovna cijena: 6,45 kn/kom
Akcija vrijedi do: 10.08.2021
(1)
5
16 kn/kom
kom

Limun

Cijena za j.m.: 16,99 kn/kg
(4)
16
99 kn/kg
kg

Limun 500 g

Cijena za j.m.: 19,98 kn/kg
(4)
9
99 kn/kom
kom

Karamela

Ganache

Meringa

Slični recepti