Pašticada.jpg

Pašticada

(1)

Slaninu, jednu mrkvu i 4 češnja češnjaka narežite na duge štapiće. Meso operite, posušite i očistite od opne. Oštrim, tankim nožem nabodite meso i u rupice ugurajte pripremljene štapiće slanine, mrkve i češnjaka (špikovanje).

Meso dobro posolite i popaprite. U posudu stavite 3 dl crnog vina, vinski ocat, vodu, preostali češnjak, klinčiće i naribajte malo muškatnog oraščića pa dodajte špikovano meso i luk narezan na polovice. Pritisnite meso tanjurom manjim od površine posude tako da je potpuno uronjeno u marinadu. Spremite u hladnjak i marinirajte najmanje 12 sati, do 24sata.

Pećnicu zagrijte na 150 °C. Narežite mrkvu, celer i korijen peršina na manje komade. Meso izvadite iz marinade i dobro posušite. Dobro zagrijte tavu na jakoj vatri i kada je vruća dodajte ulje i meso. Zapecite sa svih strana pa izvadite meso i prebacite ga u dublju posudu za pečenje. Oko mesa dodajte narezano povrće i luk i češnjak iz marinade.

Pecite 2,5 sata. Povremeno okrenite meso i promiješajte povrće. Nakon 2,5 sata meso narežite na odreske, a povrće propasirajte sa sokovima od pečenja. Možete koristiti i štapni mikser.

U lonac dodajte meso, pasirano povrće, 2 dl marinade koju ste sačuvali, 1 dl crnog vina, 50 g koncentrata rajčice, suhe šljive, lovorov list, nekoliko listića ružmarina i vode tako da je meso potpuno prekriveno. Protresite lonac tako da se umak promiješa. Kuhajte još 1 sat na laganoj vatri dok meso nije potpuno mekano i umak zgusnut i tamnije boje.

Povremeno protresite lonac ili lagano promiješajte. Provjerite začine te posolite i popaprite. Servirajte uz njoke.

Dobar tek!

Ocjena recepta

5 od 5
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Srednje složena priprema > 60 min 8

Sastojci

  • ~2 kg frikandoa (juneći but)
  • 100 g slanine
  • 2 mrkve
  • 8 češnjeva češnjaka
  • 5 dl K plus vinskog octa
  • 4 dl crnog vina
  • 2 dl vode
  • 1 korijen peršina
  • 200 g korijena celera
  • 600 g luka
  • 30 ml ulja
  • 50 g K plus koncentrata rajčice
  • 150 g Garden good šljiva
  • voda ili temeljac za podlijevanje
  • 8 klinčića
  • muškatni oraščić
  • ružmarin
  • lovorov list
  • sol i papar

Naruči sastojke

PIK Juneći but bijela pisanica

Cijena za j.m.: 89,99 kn/kg
Prosječna težina komada iznosi: 0.5 kg
(0)
45
00 kn/kom
kom

Mrkva

Cijena za j.m.: 6,99 kn/kg
(10)
6
99 kn/kg
kg

Češnjak 150 g

Cijena za j.m.: 59,93 kn/kg
(3)
8
99 kn/kom
kom

Celer glava

Cijena za j.m.: 7,99 kn/kg
Prosječna težina komada iznosi: 0.9 kg
(3)
7
19 kn/kom
kom

Luk crveni

Cijena za j.m.: 4,99 kn/kg
(6)
4
99 kn/kg
kg

Slični recepti