LAZANJE S MLJEVENIM MESOM I BEŠAMEL UMAKOM.jpg

Lazanje s mljevenim mesom i bešamel umakom

(0)

Za bolonjez, na maslinovom ulju pirjajte sitno sjeckani luk 15 minuta, dodajte sitno sjeckani češnjak i popržite kratko samo da zabijeli. Dodajte sitno ribanu mrkvu, celer, peršin, miješajte i pirjajte još 10 minuta pa dodajte meso.

Miješajte pjenjačom da se ne stvaraju grudice, posolite i po želji začinite paprom, pirjajte 10-ak minuta pa zalijte passatom. Prokuhajte 10-ak minuta da tekućina ispari i provjerite okus.

Za bešamel, na maslacu svijetlo popržite brašno, polako zalijte mlijekom stalno miješajući, začinite solju i muškatnim oraščićem i kuhajte 15 – 20 minuta. Posudu za lazanje premažite maslacem, stavite jedan red lazanja, na lazanje rasporedite dio bolonjeza, na bolonjez stavite par žlica bešamela, poravnajte, pospite ribanom gaudom. Tako ponovite dva puta, završite bešamelom i ribanom gaudom.

Pecite u pećnici na 200 °C 25 minuta. Pospite ribanim pecorinom, dekorirajte majčinom dušicom i poslužite.

Ocjena recepta

0 od 5
Složena priprema < 60 min 4

Sastojci

  • 500 g svježeg tijesta za lazanje
  • 30 – 40 g maslaca za mazanje posude za pečenje

Bolonjez umak:

  • 400 g mljevene junetine
  • 150 g crvenog luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 60 g mrkve
  • 80 g celera
  • 100 g peršina
  • 400 ml passata rajčice
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sol, papar

Bešamel umak:

  • 60 g maslaca
  • 60 g brašna
  • 500 ml mlijeka
  • sol, muškatni oraščić
  • 300 g gauda sira
  • 60 g pecorino sira
  • 3 – 4 grančice majčine dušice

Slični recepti