KARAMELIZIRANO CARSKO MESO.jpg

Karamelizirano carsko meso

(0)

Narežite carsko meso na kocke, posolite i pustite da se marinira preko noći. Zagrijte mast samo da lagano krčka, dodajte lovor, papar, prepolovljenu glavicu luka i češnjaka, dodajte kocke mesa i lagano krčkajte

1 sat.

Zatim pojačajte vatru i pecite meso do željene boje. Poslužite vruće.

Ako želite, pečene kocke mesa možete ubaciti u demi glace (smeđi umak od pečenja).

Za umak nacijepane kosti stavite u lim, dodajte svinjsku mast i pecite u pećnici 1 sat na 200 °C. U međuvremenu sjeckajte luk, mrkvu, celer, peršin, zgnječite češnjak. Nakon sat vremena ubacite sve sjeckano povrće i koncentrat rajčice, promiješajte i dalje pecite
30 minuta. Izvadite iz pećnice, prebacite u posudu u kojoj ćete nastaviti kuhati, pospite brašnom i pržite 10 minuta stalno miješajući.

U lim ulijte crno vino i dignite karamel od pečenja. Kosti podlijte s 2 l temeljca, dodajte papar u zrnu i kuhajte na laganoj vatri sat vremena uz povremeno miješanje. Sada dodajte vino i karamel iz lima, kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne ukuha na ¼ (oko 500 ml). Demi glace se ukupno kuha minimalno 6 sati.

Ocjena recepta

0 od 5
Složena priprema < 60 min 4

Sastojci

  • 1 kg carskog mesa
  • sol
  • 600 g svinjske masti
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 glavica češnjaka
  • 1 list lovora
  • 2 – 3 zrna papra

Demi glace:

  • 1 kg sitno nacijepanih svinjskih kosti
  • 100 g mrkve
  • 100 g celera
  • 100 g peršina
  • 200 g crvenog luka
  • 1 – 2 režnja češnjaka
  • 200 ml crnog vina
  • 50 g svinjske masti
  • 1 g papra u zrnu
  • 50 g brašna
  • 40 g koncentrata rajčice
  • 2 l mesnog temeljca
  • sol po želji

Slični recepti