Juha od poriluka i krumpira sa Granny Smith jabukom i prženim mesnim okruglicama

Krumpire ogulimo i narežemo na kocke. Poriluk narežemo na komadiće i dobro ga isperemo i procijedimo. Na lanenom ulju prodinstamo kožu slanine, nasjeckani luk, češnjak i celer korjen. Posolimo i popaprimo i dodamo sjeme celera. Dodamo narezane krumpire i naribamo malo muškatnog oraščića. Zalijemo temeljcem i kuhamo da krumpiri do pola omekšaju, oko 15-20 minuta. Zatim dodamo poriluk i lagano kuhamo još 20-tak minuta. Po potrebi dolijevamo vodom ili temeljcem. Kada su krumpiri skroz kuhani, izvadimo kožu slanine i juhu razradimo štapnim mikserom. Dosolimo i dobro popaprimo.

Mljeveno meso začinimo soli, paprom i crvenom paprikom. Operemo mladi luk i narežemo ga na kolutiće, koje dodamo mesu. Razradimo i napravimo kuglice, koje naglo poržimo u tavi na masti. Poklopimo ih i na laganoj vatri dovršimo, oko 10-15 minuta, stalno gibajući tavu gore-dolje, da se mesne okruglice okreću u tavi i jednako termički obrade.

Jabuke ogulimo i narežemo na male kockice, koje polimunimo. Pri serviranju juhe 3 mesne okruglice rasporedimo prema rubu tanjura, a jabuke dodamo u sredinu juhe, na to stavimo malu žlicu milerama i poškropimo lanenim uljem. Posipamo sjeckanim peršin listom i sa malo ljute paprike.

Koliko ti se sviđa recept, od 1 do 5? Ocjeni ga!

5 od 5
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)