Carsko meso s pireom i okruglicama.jpg

Carsko meso s pireom i okruglicama

(0)

Dan ranije natrljajte meso solju i češnjakom narezanim na listiće. Marinirajte najmanje 6 sati, a najviše 24 sata. Meso stavite u posudu za pečenje, dodajte svinjsku mast i pecite na 160 °C 1 sat.

Krumpir ogulite, narežite na kocke i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite ga i gnječite. Dodajte maslac i dalje gnječite i na kraju dodajte mlijeko i ujednačite, napravite kremoznost po želji.

Grašak skuhajte u malo vode koju ste posolili i dodali 10 g šećera. Poslužite vruće uz dodatak maslaca ili maslinovog ulja.

Nakon 1 sat pečenja, pojačajte temp. na 180 °C i pecite meso još 30 minuta. Pečeno meso izvadite sa strane, u posudu gdje se peklo dodajte sitno sjeckani crveni luk i vratite u pećnicu na 4 minute da luk uvene. Podlijte crnim vinom, vratite u pećnicu 5 minuta da se vino reducira. Izvadite, promiješajte gumenom špatulom, posolite i popaprite, ulijte u usku visoku posudu i izmiksajte. Uz stalno miksanje na kraju dodajte 40 g ledenog maslaca.

Za okruglice, kruh narežite na kocke, pećnicu zagrijte na 180 °C, kockice kruha stavite na lim pa u pećnici koju ste ugasili ostavite da se suši 10-15 minuta. Pancetu i luk sitno narežite i popržite. Kockice kruha prelijte toplim mlijekom, ocijedite, dodajte pancetu i luk, jaje, sitno sjeckanu kadulju, sol, papar i krušne mrvice. Sve dobro promiješajte i oblikujte okruglice koje potom kuhajte u slanoj vodi 3-4 minute, dok ne isplivaju na površinu. Izvadite okruglice i zapecite ih na maslacu sa svih strana.

Meso narežite i poslužite uz pire krumpir, grašak i okruglice, prelijte umakom i dodajte listić peršina.

Ocjena recepta

0 od 5
Srednje složena priprema > 60 min 4

Sastojci

  • 1,2 kg carskog mesa
  • 600 g krumpira
  • 50 g maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • sol
  • 2 režnja češnjaka
  • 250 g graška
  • 30 g svinjske masti

Umak:

  • 150 g crvenog luka
  • 150 ml crnog vina
  • 40 g maslaca
  • grančica francuskog peršina

Okruglice:

  • 150 g bijelog mliječnog kruha
  • 80-100 ml mlijeka
  • 50 g pancete
  • 100 g crvenog luka
  • 2 listića kadulje
  • 80 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • sol, papar
  • 50 g maslaca

Slični recepti