shutterstock_532326088.jpg

Bešamel u pecivu s gljivama

(0)

Namrvite kvasac u malo toplog mlijeka uz dodatak malo šećera i brašna. Ostavite na toplom. Pomiješajte brašno i sol, dodajte jaja, šećer i kvasac, mijesite tijesto i dodajte omekšali maslac. Tijesto pokrijte čistim ubrusom i ostavite da se diže sat vremena. Premijesite tijesto, podijelite na 4 dijela, oblikujte okrugla peciva, stavite u namazan i pobrašnjen lim i ostavite da se dižu sat vremena. Razmutite žumanjak s malo vode, premažite peciva i pecite na 180 °C 25 – 30 minuta.

Na maslacu zabijelite brašno, dodajte protisnuti češnjak, zalijte mješavinom mlijeka i vrhnja, stalno miješajte, začinite solju i paprom, kuhajte dok se umak ne zgusne, 15 – 20 minuta.

Na maslinovom ulju pirjajte sitno sjeckani luk 10 minuta, dodajte nasjeckane gljive, kratko popržite, začinite solju i paprom, dodajte bešamel i kratko prokuhajte. Pecivu nožićem odrežite kapu, izdubite sredinu i napunite nadjevom. Stavite u pećnicu i pecite na
180 °C 8 minuta. Pospite listićima svježeg bosiljka i poslužite.

Ocjena recepta

0 od 5
Složena priprema < 60 min 4

Sastojci

Pecivo:

  • 250 g brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 35 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 3 jaja
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žumanjak za premazivanje

Nadjev:

  • 300 g miješanih gljiva
  • 100 g crvenog luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • sol, papar

Bešamel umak:

  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 – 3 režnja češnjaka
  • sol, papar
  • 3 – 4 listića bosiljka

Slični recepti