Tingul na slici pripremila je Ella Dvornik-Pearce u kulinarskoj emisiji Kuhinje svijeta #skuhanodoma koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.
Recept by Ella
Pripremite veliki lonac i u njega dodajte maslinovo ulje, dovoljno da pokrije dno posude.
Na sitno narežite ljubičasti luk kako bi se stvorila podloga jer se u tingulu ne koristi zaprška niti brašno. Nakon što luk dobije boju dodajte zdjelicu naribane mrkve. Zatim u lonac stavite zabatak i batak pa pirjajte na laganoj vatri 35 do 40 minuta.
Za dodatnu gustoću najčešće se dodaje 1 dl bijelog vina, no za dodatnu sočnost može se dodati i do pola boce vina od 0.75 L.
Zatim dodajte naribani korijen celera, jedan režanj usitnjenog češnjaka, žličicu slatka paprika i 200 g pelata. Za dodatnu mekoću i sočnost, dodajte 2 suhe šljive i 2 lovorova lista.
Poklopiti i ostaviti na laganoj vatri pola sata i pustite da vino ispari.
Začinite po želji, solju i paprom. Kasnije se dodaje i šećer kako bi umanjila kiselost jela u kojem su vino i šljive. Po vlastitom ukusu, umak možete kuhati i do sat vremena i tada tingul u potpunosti izgubi kiselost, a meso bude toliko sočno da se može rezati žlicom.
Za to vrijeme skuhajte njoke, prema uputama na pakiranju.
Po želji, prilog može biti i krumpir, palenta ili neka druga vrsta tjestenine.