Riblji meni (riblja juha i rižoto od sipe)
Priprema prema uputama autorice:
Priprema juhe od ribe
Ribu očistite. Povrće kuhajte u vodi 30-ak minuta pa dodajte i ribu i kuhajte još 15- ak minuta. Rižu skuhajte u vodi prema upustvu na pakiranju.
Juhu procijedite (sačuvajte dio čiste juhe za podlijevanje rižota) pa vratite mrkvu unutra. Mol i kokot očistite od kosti i stavite u juhu, dodajte i kuhanu rižu pa začinite solju i paprom.
Grdobinu poslužite uz kuhani krumpir iz juhe i prelijte maslinovim uljem, pospite svježim peršinom.
Priprema rižota od sipe
Sipu očistite (sačuvajte kesicu s crnilom) pa je narežite na sitnije kockice. Crnilo stavite u manju posudu i pomiješajte s malo vode.
Na maslinovom ulju prodinstajte luk (10-ak minuta) pa mu dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Dodajte ocat pa pričekajte nekoliko minuta da ispari. Dodajte kockice sipe i vino pa dinstajte 45 minuta povremeno miješajući da ne zagori. Po potrebi dodajte malo ribljeg temeljca (juhe).
Dodajte rižu i kuhajte još 25-30 minuta neprestano miješajući i podlijevajući crnilom od sipe i ribljim temeljcem. Začinite soli i paprom.
Pustite rižoto da odstoji 5 minuta prije posluživanja.
Dobar tek!