Njoki od mlijeka s umakom od povrća
U posudu stavite mlijeko, maslac i dva prstohvata soli. Kad mlijeko prokuha sklonite ga s vatre i odmah mu dodajte brašno miješajući uz pomoć ručnog miksera, kako ne bi nastale grudice.
Kad se smjesa brašna i mlijeka rashladi (treba biti barem mlaka) tako da s njom možete rukovati dodajte 2 jaja i dobro promiješajte kuhačom. U početku će se činiti da se smjesa ne miješa, ali budite uporni dok niste dobili ujednačeno tijesto. Pobrašnite radnu površinu s bogatom količinom brašna i oblikujte njoke.
Prvo u dugi uski valjak, a potom režite u pojedinačne njoke. Držite ih pobrašnjene tako da se ne bi zalijepili. Kuhajte ih u nekoliko serija, u posoljenoj kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Isperite pod mlazom hladne vode i zatim polijte s malo ulja da se ne bi zalijepili.
Sitno nasjeckajte luk i češnjak te naribajte mrkvu, celer i peršin.
U lonac ulijte maslinovo ulje i stavite na srednju vatru pa dodajte povrće i lagano posolite. Dinstajte 10-15 minuta, dok povrće ne omekša pa podlijte vinom. Dodajte rajčicu nasjeckanu na manje komade i vodu. Posolite i popaprite, te dodajte žličicu šećera.
Nastavite kuhati 30 minuta, dok rajčice nisu omekšale i umak se zgusnuo.
Provjerite nedostaje li jelu još začina, po želji usitnite štapnim mikserom i servirajte kao umak uz njoke.