Maki i uramaki sushi

Sushi na slici pripremio je Kristijan Iličić u kulinarskoj emisiji Kuhinje svijeta #skuhanodoma koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Recept by @e.v.e.ginger

Bijelu rižu kratkog zrna ili sushi rižu (važno da je ljepljiva) potrebno je dobro oprati dok zadnja vode nije potpuno čista, a zatim poklopljenu kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri. Omjer riže i vode 1:1 odnosno koliko riže toliko vode. Važno je ne otvarati poklopac tijekom kuhanja, a nakon kuhanja riža mora odstajati poklopljena još 10 do 15 minuta nakon kuhanja.

U međuvremenu pripremite ribu, alge, povrće i vinaigrette za rižu.

Svježi losos ili tunu, krastavac i avokado narežite na kockice veličine zalogaja.

U 220 ml vode dodajte 5 žličica rižinog octa, malo soli i malo šećera, promiješajte pa umiješajte u odstajalu rižu kako je objašnjeno u videu.

Zatim zagrijte listove nori algi, kuhinjskim plamenikom ili na tavi.

Na tostiranu algu stavite rižu do pola alge, utisnite losos ili tunu, zarolajte pomoću bambus rolera i vaš maki je spreman. Poslužite ga sa soja sosom, kiselim đumbirom i wasabijem.

Malo drugačijim načinom pripreme možete napraviti i Uramaki sushi koji se priprema drugačijim redoslijedom, kao izokrenuti maki. Riža izvana obuhvaća algu i punjenje.

Rižu ravnomjerno raspodijelite po algi, posipajte je sezamom pa okrenite naopako na podlogu od bambusa, a zatim je punite lososom, ABC ili nekim drugim krem sirom i naribanim svježim povrćem po želji. Nakon punjenja, čvrsto zarolajte pa netom prije posluživanja režite na individualne porcije mokrim i oštrim nožem.

Video recept pogledajte u zabavnoj kulinarskoj emisiji Kuhinje svijeta na našem YouTube kanalu.

Dobar tek!

Koliko ti se sviđa recept, od 1 do 5? Ocijeni ga!

0 od 5