Krem juha s kobasicom
Kelj očistite, krupno narežite i blanširajte (kratko prokuhajte), ocijedite, ali nemojte baciti vodu. Crveni luk sitno nasjeckajte i kratko (2-4 min) popržite na maslinovom ulju. Mrkvu naribajte, stavite na luk, dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko popržite (samo da pobijeli).
Ogulite krumpir i narežite na kocke veličine 3 cm. Dodajte ih na luk i uz lagano miješanje i podlijevanje vodom u kojoj se kuhao kelj pirjajte 15-20 minuta.
Trećinu krumpira izvadite u visoku posudu za miksanje i uz dodatak vode od kelja kremasto izmiksajte.
Kremu od krumpira vratite, dodajte narezane kobasice i sve prokuhajte 5-10 min. Dodajte kelj, posolite i popaprite, kuhajte još minutu-dvije te poslužite uz nekoliko kapi maslinovog ulja.