Griški kres
Pomiješajte mlijeko i 40 g šećera pa u smjesu namočite ploške kruha. Namažite pleh (~ 20 * 40 cm) maslacem te poslažite namočeni kruh i lagano ga poravnajte rukom.
Naribajte polovicu količine jabuka i sameljite orahe. Sitno nasjeckajte suhe smokve. Stavite naribane jabuke, orahe i smokve u posudu pa im dodajte cimet, med i rum. Uzmite dva jaja te odvojite žumanjke od bjelanjaka te dodajte žumanjke u smjesu.
Dobro izmiješajte te premažite po namočenom kruhu.
Preostale jabuke ogulite, izdubite im sredinu i narežite ih na kolutove. Kolutove kuhajte 5 minuta u vodi da malo omekšaju te ih rasporedite po smjesi.
Istucite dva cijela jaja i 40 g šećera i prelijte smjesu preko jabuka. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 30 minuta.
Preostale bjelanjke istucite, dodajte 40 g šećera i miksajte dok nisu sjajni.
Uz pomoć nastavka za ukrašavanje nanesite na jabuke, vratite u pećnicu i pecite oko 5 minuta, dok bjelanjak ne porumeni.