Galette od šljiva
Hladni maslac nasjeckajte na kockice i stavite u multipraktik s brašnom, malim prstohvatom soli i vanilinim šećerom.
Pulsirajte par puta dok se sav maslac ne izmiješa s brašnom te dodajte jako hladnu vodu i kiselo vrhnje. Pulsirajte dok se tijesto ne skupi u grubu kuglu. Rukama potom oblikujte disk, umotajte ga u foliju za svježinu i ostavite u hladnjaku barem pola sata.
Za to vrijeme šljivama odstranite koštice i narežite ih na osmine po dužini tako da dobijete uske prutiće voća. Dodajte im med i 30 g škroba i promiješajte.
Slaganje ove jednostavne pite je aktivnost u kojoj možete uživati s djecom. Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u nepravilan krug, debljine pola centimetra.
Ponudite posudu sa šljivama djetetu tako da na sredini površine tijesta složi uzorak. Nekoliko centimetara tijesta od ruba ostavite prazne.
Rubove zatim preklopite prema sredini, u par preklopa, tako da galette dobije rustičan izgled te preko složenih šljiva prelijte sok koji su pustile.
Pećnicu zagrijte na 190°C i pecite galette 45 minuta. Dobar tek!