Čokoladni tartufi s božićnim začinima
Recept by chef Melkior Bašić.
Zagrijemo slatko vrhnje i prelijemo po nasjeckanoj čokoladi za kuhanje. Miješamo sve dok se čokolada ne otopi u vrhnju i tako dobijemo tzv. ganache.
Ganache ostavimo kratko da se stisne, a zatim žlicom vadimo žličnjake (okruglice) od ganachea koje stavljamo na papir za pečenje. Kratko ih zamrznemo da se dobro stisnu.
Otopimo tj. temperiramo mliječnu čokoladu i podijelimo je na tri jednaka dijela (u tri posude). Prvi dio začinimo prstohvatom đumbira, drugi cimetom, a treći rogačem.
Smrznute žličnjake od ganachea provučemo kroz začinjenu čokoladu, kako bismo dobili tri vrste različito začinjenih žličnjaka odnosno tartufa.
Žličnjake začinjene đumbirom uvaljamo u sjeckane bademe, žličnjake začinjene cimetom u drobljene kukuruzne pahuljice, a žličnjake s rogačem pospemo kakaom u prahu. I gotovo - tu su tri različito začinjena, prefina čokoladna tartufa!
Dobar tek!