Ovaj univerzalni recept možete pripremiti u slatkoj ili slanoj varijanti, ovisno o tome što vam se jede.

Sastojci

  • 3 velika jaja iz organskog uzgoja
  • 125 g višenamjenskog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • neslani maslac
Jednostavne palačinke
Priprema: 15 min, i vrijeme potrebno da smjesa odstoji

Priprema recepta

1. Jaja razbijte u zdjelu, dodajte im brašno, mlijeko i prstohvat morske soli, pa sve izmiješajte ručnim mikserom. Ostavite smjesu da 15 minuta odstoji.

2.  U velikoj neprianjajućoj tavi na srednje jakom plamenu rastopite maslac (ili malo ulja ako želite malčice zdravije palačinke), pa tavu malo nagnite, da rastopljeni maslac lijepo prekrije dno.

3.  Ulijte 1 zaimaču tekućeg tijesta, ponovo nagnite tavu da se lijepo razlije, pecite 1 do 2 minute ili dok se palačinka ne odlijepi. Kad požuti s donje strane, okrenite je da drugu stranu i pecite još 1 minutu ili dok ne bude lijepo pečena.

4. Palačinke odmah poslužite s omiljenim nadjevom.

SAVJET VIŠE:
Ja katkad malo izmijenim recept, pa umjesto 75 g višenamjenskog upotrijebim integralno brašno, a palačinke time dobiju dodatnu teksturu i okus.

Možete pripremiti i američku inačicu palačinki: višenamjensko brašno zamijenite brašnom s dodanim praškom za pecivo, pa u tavu stavite zaimaču tijesta, ali tako da se ne razlije po dnu.

Kalorije

108 kcal

Masti

4,1 g

Zasićene masti

1,6 g

Bjelančevine

5,2 g

Ugljikohidrati

13,7 g

Šećer

1,7 g

Sol

0,1 g

Vlakna

0,4 g