Sastojci

Sastojci :

 

  • 1 luk
  • 50 g celera
  • 50 g mrkve
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 300 g graška
  • 400 g riže (arborio)
  • ~1 l vode
  • 0,5 l temeljca
  • sol
  • ~200 g janjetine koja je ostala od pečenja
  • Sol, papar
  • 20 g maslaca
Rižoto s ostatcima pečene janjetine i graškom
Broj osoba: 4

Priprema recepta

Sitno nasjeckajte luk i češnjak.

IMG_3537

 

Jednu manju mrkvu operite, ogulite i nasjeckajte na sitne kockice, tako da se mrkva i riža skuhaju u isto vrijeme.

IMG_3543

Na jednake kockice nasjeckajte i celer.

Na žlici maslinovog ulja, na laganoj vatri dinstajte luk, mrkvu i celer, oko 5 minuta, dok nisu malo omekšali pa im dodajte rižu i nastavite kuhati miješajući još minutu.

IMG_3546

Dodajte sitno nasjeckani češnjak pa pojačajte vatru na srednju jačinu i odmah počnite podlijevati temeljcem, a potom i vodom, u više navrata, neprestano miješajući.

IMG_3551

Nemojte dodavati svu tekućinu odjednom, već je podijelite u barem 3 do 4 dodavanja i prije nego dodate novu, sačekajte da se prethodna skroz upije u rižu. Posolite i po želji lagano popaprite. 

Kada ste s tekućinom pri kraju i riža izgleda mekše, za što će vam trebati 15 ak minuta, dodajte natrgano meso od pečenja i grašak. Kuhajte još koju minutu dok riža nije skuhana, ali je još uvijek malo osjetite pod zubom.

IMG_3554

Pri kraju za dodatni kremasti okus u rižoto umiješajte kockicu maslaca.

IMG_3570

Preporučujemo ovaj fini kremasti rižoto pojesti odmah kako bi izbjegli ponovno zagrijavanje.

Dobar tek!