Sastojci

KARAMELA:

230g Kristalnog šećera

7.5 dcl vode

 

TORTA:

8 plavih šljiva, izrezati na pola i izvadit kostice

6 žlica maslaca (neslanog)

180g kristalnog šećera

2 jaja

7.5 dcl kiselog vrhnja

1/2 limuna

1 žličica vanilije

2.7 dcl pšenično oštro brašno

1/2 čajne žlice praška za pecivo

1/4 čajne žlice soli

Izvrnuti kolač od šljiva

Priprema recepta

Šećer i vodu stavite u lonac srednje veličine te kuhajte na srednje visokoj temperaturi bez miješanja ili micanja posude dok karamela ne postane jantarne boje. U međuvremenu namažite staklenu zdjelu za kolače maslacem i stavite na tavu da se orosi. Stavite po pola prerezane šljive po dnu zdjele da sve stanu. Kad je karamela jantarne boje prelijte preko šljiva u zdjeli.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Izmiksajte maslac i šećer dok ne postane lagana masa. Dodajte jaja, zatim kiselo vrhnje, naribani limun i vaniliju te sve pažljivo pomiješajte dok masa ne postane jednolična.

U manju zdjelu pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol te dodajte smjesi maslaca, šećera, jaja i vrhnja. Miješajte dok se brašno jedva počne sljubljivati s mješavinom - važno je da ne miješate previše. Maknite zdjelu iz miksera i dovršite sa špahtlom. Prelijte jednakomjerno preko šljiva i stavite u zagrijanu pećnicu 30-40 min. Ohladite 15 minuta na željeznoj rešetki za hlađenje i pažljivo preokrenite na stalak za torte.

Poslužite toplo ili hladno :)