Reciklopedija akademija je mjesto za učenje kako biti bolji stanovnik svijeta u kojem živimo. 

Ovdje ćeš pronaći praktične savjete koji se jednostavno mogu primijeniti odmah te već danas smanjiti bacanje hrane.

Uključi se i ti! Odbacimo loše navike, a ne hranu!

 

Praktični i jednostavni savjeti za manje bacanja hrane

 

Uključi se i ti! Odbaci loše navike, a ne hranu! Pogledaj kako!

 

PREUZMI KORISTAN PRIRUČNIK 

 

Koje namirnice čuvati u hladnjaku, a koje na sobnoj temperaturi? Kako održati svježicu namirnica u hladnjaku? Koje namirnice nisu sigurne za podgrijavanja? Na jednom mjestu pronađi korisne savjete, podsjetnike i informacije koje ti mogu pomoći da bacaš manje hrane - besplatno preuzmi Reciklopedija priručnik. 

 

Uključi se i ti!

Pokaži kako usvajaš dobre navike i smanjuješ bacanje hrane na svojim društvenim mrežama uz #reciklopedija.

 

 

Dobre navike s kojima se baca manje hrane

Ako usvojiš samo jednu ovu naviku, već smo učinili korak u pravom smjeru za manje hrane u otpadu!
 

 

 

U kupnju samo s popisom

Napravi popis s namirnicama koje ćeš maksimalno iskoristiti. Uvijek prvo biraj ono što možeš maksimalno iskoristiti kao npr. voće i povrće koje se može iskoristiti cijelo, od sjemenke do kore.

 

 

 

 

Obrati pažnju kako spremaš hranu 

 Na pakiranju proizvoda provjeri kako treba čuvati hranu. Ako je za zamrzivač ili za hladnjak, onda je treba tamo i smjestiti. Posebno pazi na svježe namirnice koje se najviše bacaju. Čuvaj ih uvijek na hladnom i suhom mjestu.

 

 

Pazi na rok trajanja

Uvijek provjeri rok trajanja. Ako proizvod ne stigneš iskoristiti do roka trajanja, potraži manje pakiranja ili ga podijeli s nekim. Obrati pažnju na oznaku 'najbolje upotrijebiti do' - ona NE znači da proizvod treba baciti.

 

Organiziraj hladnjak barem jednom tjedno 

Prvo koristi one namirnice kojima se bliži istek roka trajanja. Svakog tjedna rotiraj namirnice u hladnjaku tako da su ti one koje treba iskoristiti prve bliže i uvijek pri ruci.

 

Pripremaj jednostavna jela

Jednostavni recepti mogu biti jednako ukusni, brži za pripremu i povoljniji od zahtjevnijih recepata s većim brojem namirnica ako se one koriste samo djelomično. Uvijek je dobro prednost dati voću i povrću koje se može iskoristiti od sjemenke do kore.

 

 

 

Što ostane od jela 
pretvori u novo jelo

 Uz samo malo mašte ono što je ostalo od obroka može postati novo jelo. Isprobaj recepte koje smo pripremili za ukusna jela i manje bacanja.

 

 

Ne kuhaj i ne naručuj previše

Ako skuhaš ili naručiš previše, vjerojatno ćeš dio toga baciti. Umjesto toga, višak zamrzni, pojedi kao drugi obrok ili podijeli s prijateljima, kolegama, susjedima.

 

 

Kompostiraj biootpad 

Hrana koja se, umjesto u bio otpad, baci u mješani otpad, pretvara se u metan, a ne u gnojivo. Metan je opasan plin koji zagađuje našu atmosferu.

 

Dijeli/doniraj

Višak hrane podijeli sa susjedima, kolegama na poslu, prijateljima. Osim što ćeš razveseliti druge, smanjit ćeš količinu bačene hrane te time učiniti uslugu sebi, drugima i budućim generacijama.

 

Savjeti za ukusna jela i manje bacanja hrane

Prije nego baciš, isprobaj barem jedan od ovih recepata, vjerujemo da će ti se svidjeti i pomoći da usvojiš dobru naviku i pripremaš jela u kojima se baca manje hrane.

  

Malim svakodnevnim promjenama navika na bolje možemo učiniti značajnu promjenu, uključi se i ti!

Odbaci loše navike, a ne hranu!

Podijeli svoje dobre navike s ciljem smanjenja bacanja hrane na društvenim mrežama uz #reciklopedija - motiviraj i druge! Smanjimo bacanje hrane zajedno!