Tajna je uspjeha ovog recepta u tome da sastojke treba jako brzo miješati, i to na vrlo jakom plamenu, pa stoga sve sastojke pripremite unaprijed i neka vam budu pri ruci.

Sastojci

  • 150 g riže dugog zrna
  • 1 režanj češnjaka
  • komadić od 2,5 cm đumbira
  • 6 mladih lukova
  • nekoliko grančica svježeg korijandra
  • 2 svježa crvena čilija
  • 250 g goveđih leđa ili odreska
  • ulje od kikirikija
  • 1 puna šaka egzotičnih gljiva, npr. japanskih gljiva enoki ili gljiva shiitake
  • 2 velika jaja iz organskog uzgoja
  • riblji umak
  • manje slani sojin umak
  • sezamovo ulje
  • po želji: 1 limeta
Pržena govedina s rižom
Priprema: 25 min plus hlađenje
Broj osoba: 2

Priprema recepta

1. Rižu skuhajte prema uputi na paketiću, ocijedite, raširite po kakvom većem tanjuru i ostavite da se posve ohladi. Dok se hladi, oljuštite češnjak i ogulite đumbir, očistite 4 mlada luka, narežite ih na  četvrtine, pa sve stavite u mini-sjeckalicu. Otrgnite i dodajte većinu listića korijandra i 1 ½ čilija (po želji ga očistite od sjemenki), pa sve izmiksajte tako da dobijete finu pastu.

2. Govedinu tanko narežite na komadiće veličine zalogaja. U woku ili velikoj tavi na jakom plamenu zagrijte 1 žlicu ulja od kikirikija, ubacite komadiće govedine, pa ih neprekidno miješajte 1 minutu ili dok lagano ne posmeđe. Mesu dodajte začinsku pastu i natrgane gljive, sastojke pržite 2 minute, pa dodajte ohlađenu rižu i sve pržite i neprekidno miješajte još 2 minute ili dok riža ne postane posve vruća. Očistite i tanko narežite preostali mladi luk i čili.

3. Sastojke u tavi pomaknite na jednu stranu, na prazni prostor razbijte jaja i malo ih promiješajte. Kad budu pomalo pečena, ali i dalje mekana, pomiješajte ih s rižom, pa tavu maknite s plamena. Sve po ukusu začinite ribljim i sojinim umakom, dodajte sezamovo ulje, pa sve još pospite sačuvanim korijandrom i nasjeckanim mladim lukom. Po želji uz jelo poslužite i kriške limete kojom možete pokapati jelo.

Kalorije

681 kcal

Masti

29,9 g

Zasićene masti

10 g

Bjelančevine

39,2 g

Ugljikohidrati

68,6 g

Šećer

1,9 g

Sol

0,4 g

Vlakna

1,1 g