Sastojci

  • 1 manji ljubičasti luk
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 200 g cikle
  • 2 dl soka od cikle
  • 200 g riže (arborio)
  • ~0,5 dl vode ili temeljca
  • sol
  • 300 g svinjskog lungića
  • ulje
  • sol, papar
  • baby blitva za serviranje
Rižoto s ciklom i jednostavni lungić s tave

Priprema recepta

Sitno nasjeckajte ljubičasti luk.

IMG_1364

Jednu srednju ciklu operite, ogulite i nasjeckajte na sitne kockice, ne puno veće od zrna riže, tako da se riža i cikla skuhaju u isto vrijeme.

IMG_1371

Lungić očistite od bijele opne, odrežite tanji rep i ujednačite prednji dio (ove komade možete iskoristiti u nekom drugom jelu) i podijelite na dva jednaka dijela. Posolite s par prstohvata soli, lagano popaprite i zalijte s malo maslinovog ulja.

IMG_1381

Na žlici maslinovog ulja, na laganoj vatri dinstajte luk i ciklu, oko 5 minuta, dok nisu malo omekšali pa im dodajte rižu i nastavite kuhati miješajući još minutu.

IMG_1384

Pojačajte vatru na srednju jačinu pa počnite podlijevati vodom ili temeljcem, u više navrata, neprestano miješajući. Nemojte dodavati svu tekućinu odjednom, već je podijelite u barem 3 do 4 dodavanja i prije nego dodate novu, sačekajte da se prethodna skroz upije u rižu. Posolite i po želji lagano popaprite. Kada ste s temeljcem pri kraju i riža izgleda mekše, za što će vam trebati 16 ak minuta, podlijte sokom od cikle.

IMG_1399

Kuhajte još koju minutu dok riža nije skuhana, ali je još uvijek malo osjetite pod zubom.

U međuvremenu dobro zagrijte tavu, na najjačoj vatri. Dodajte malo biljnog ulja pa zapecite komade lungića, sa svih strana za što će vam trebati oko 6 minuta, odnosno par minuta sa svake strane. Potom smanjite vatru i poklopite ili pokrijte folijom, pa nastavite peći još 8 minuta povremeno okrećući. Unutarnja temperatura trebala bi prijeći 63°C. Potom ugasite vatru i ostavite 5 minuta da odmori.

IMG_1394

Servirajte rižoto s baby blitvom i prerezanim lungićem.

IMG_1409

Dobar tek!