Sastojci

  • 800 g fileta oslića
  • 600 ml mlijeka
  • 1200 g krumpira
  • ½ većeg ili jedan manji luk
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 60 g maslaca
  • 40 g brašna
  • Sol i papar
  • Ribanac po želji
Riblji složenac od oslića i krumpira
Broj osoba: 4

Priprema recepta

Nasjeckajte polovicu luka na polumjesece i nagnječite cijele češnjeve češnjaka. Još zamrznute filete stavite u posudu, dodajte im luk, češnjak, lovor, prstohvat soli i papar i prelijte sa 600 ml mlijeka.

IMG_2952

Zagrijavajte dok ne prokuha pa nakon 5 minuta kuhanja na laganoj vatri (da mlijeko ne prekipi) procijedite ribu i sačuvajte mlijeko i po dio luka.

Ogulite krumpir i nasjeckajte ga na kockice.

IMG_2956

Stavite kuhati u hladnu, posoljenu vodu pa kad provrije kuhajte 15-ak minuta ili dok nije potpuno mekan. Procijeđenom krumpiru dodajte 20 g maslaca te ga usitnite ručnim mikserom ili gnječilicom dok nije potpuno ujednačen i bez grudica.

IMG_2961

Dodajte mu 100 ml procijeđenog mlijeka, promiješajte pa provjerite treba li još začina i posolite i popaprite po želji.

IMG_2964

Na 40 g maslaca, na laganoj vatri pržite 40 g brašna, dok se lagano ne tostira. Dodajte mu 500 ml mlijeka koje ste sačuvali pa dobro miješajte dok ne dobijete glatki umak. Provjerite treba li mu soli i papra.

Rashlađene filete oslića usitnite rukom, uklanjajući eventualne zaostale kosti koje se nalaze po sredini gornje, šire strane fileta. Komadiće slažite u duboki protvan i po želji im dodajte malo luka koji se kuhao s ribom. Prelijte bijelim umakom, pa pažljivo rasporedite pire krumpir po vrhu i zagladite.

IMG_2966

Po želji pospite ribanim tvrdim sirom.

IMG_2970

Pecite 30 min u pećnici zagrijanoj na 220 °C ili dok složenac nije dobio lijepu boju po vrhu.

IMG_2972

IMG_2996

Dobar tek!