Sastojci

  • 800 g svinjska lopatica (ili but)
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • ½ žličice smeđeg šećera
  • sol, papar
  • 1 ljubičasti luk
  • 0,5 dl barbecue umaka
  • 360 g kiselog vrhnja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 manje glavice salate
  • 250 g rajčice
Sporo pečena svinjetina s umakom od vrhnja i češnjaka
Broj osoba: 4

Priprema recepta

Svinjsku lopaticu narežite na 4 manja komada pa je dobro posolite. Dodajte joj žličicu dimljene paprike, žličicu češnjaka u granulama, svježe mljeveni papar, pola žličice smeđeg šećera i 1 ljubičasti luk nasjeckan na tanke polumjesece.

IMG_6826

IMG_6828

Sve dobro promiješajte i stavite u pećnicu zagrijanu na 160°C. Prekrijte aluminijskom folijom pa pecite 2 h na niskoj temperaturi te provjerite konzisteniciju mesa i količinu tekućine u plehu.  Ako je pleh suh dodajte 1 dl vode i pecite otkriveno još 1 h. Meso bi trebalo biti potpuno mekano i raslojavati se kada ga dotaknete. Natrgajte meso uz pomoć dvije vilice, dodajte mu 0,5 dl barbecue umaka i dobro promiješajte.

IMG_6831

Kiselom vrhnju dodajte dva protisnuta ili jako sitno nasjeckana češnja češnjaka i lagano posolite. Servirajte svinjetinu u lađicama od lista salate, s umakom od vrhnja i svježim rajčicama.

IMG_6890

Dobar tek!