Sastojci

  • 5 kora za pitu
  • 200 g piletine
  • 100 g mrkve narezane na štapiće
  • 100 g kupusa narezanog na trakice
  • 100 g paprike narezane na štapiće
  • 5 g sitno sjeckanog češnjaka
  • 5 g sitno sjeckanog đumbira
  • 20 g mladog luka narezanog na kolutiće
  • 60 ml soja sosa
  • 2 dl vrhnja za kuhanje (ili kokosovog mlijeka)
  • 30 ml ulja
  • sezam za ukrašavanje
  • sweet chilli umak
Azijske mini pite iz pećnice s piletinom, povrćem i soja sosom
Broj osoba: Za 2 kao glavno jelo. Za 4 osobe kao predjelo.

Priprema recepta

Nasjeckajte povrće, mrkvu i papriku na štapiće, kupus na trakice, mladi luk na tanke kolutiće te češnjak i đumbir na sitno. Pileća prsa nasjeckajte na  tanke trakice, pa im dodajte žlicu dvije soja sosa i ostavite da se mariniraju.

IMG_2601

Dobro zagrijte tavu pa stavite malo ulja. Odmah dodajte povrće pa miješajte par minuta na visokoj temperaturi. Podlijte sa žlicom soja sosa, i nastavite miješati još minutu. Dodajte piletinu, đumbir, češnjak i luk pa kuhajte miješajući još nekoliko minuta da se piletina lijepo popeče (neće trebati dugo jer je tanko narezana), a voda iz povrća ispari. Ostavite nadjev da se hladi, možete i u cjedilu, tako da uklonite eventualnu tekućinu viška.

IMG_2609

Zagrijte pećnicu na 220 °C.

Kore za pitu prerežite na pola po dužoj strani.

IMG_2614

Uzmite jednu polovicu pa je premažite kistom koji umačete u smjesu vrhnja i 2 žlice ulja. Ostatak kora držite zamotan u kuhinjsku krpu, tako da ostanu svježe. Polovicu kore potom presavinite na pola, pa je ponovno premažite cijelom površinom. Na kraću stranicu na sredini stavite malo nadjeva pa čvrsto zarolajte, podvijajući krajeve prema unutra. Stavljajte na neprianjajući pleh sa spojem okrenutim prema dolje. Površinu također premažite smjesom vrhnja i ulja.

IMG_2624

Pecite 10 minuta sa spojem prema dolje, pa izvadite i okrenite. Pecite još 5 minuta, pa okrenite još jednom i pecite finalnih 5 minuta. Pite bi trebale biti hrskave i zlatne boje. Pospite sezamom i servirajte vruće uz soja sos kojem ste dodali malo sjeckanog češnjaka, đumbira i luka ili sweet chilli umak.

IMG_2643

Dobar tek!