Sastojci

  • 3 bjelanjka
  • 140 g šećera u prahu
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica kukuruznog škroba
  • prstohvat soli
  • 2 dl vrhnja za šlag
  • 150 g voća (jagode i maline)
  • Marcipan
Pavlova sa šlagom i voćem

Priprema recepta

Pećnicu upalite na 150 °C.

U posudu samostojećeg miksera ili u čistu metalnu ili keramičku posudu stavite bjelanjke. Važno je da su bjelanjci pažljivo razdvojeni od žumanjaka te da u posudi nema nikakvih tragova masnoće jer se inače neće dobro izraditi. S nastavcima za šlag, prvo minutu lagano, a potom 4 minute na najjačoj brzini tucite bjelanjke dok nisu postali pjenasti. Počnite im dodavati šećer, u par navrata. Potom miksajte 6 minuta pa provjerite osjetite li šećer pod prstima u smjesi. Trebala bi biti potpuno glatka, sjajna i još očvrsnuti. Na kraju u smjesu umiksajte žličicu octa, žličicu ekstrakta vanilije i jednu žlicu škroba.

IMG_2680

IMG_2682

IMG_2686

Na pleh koji se ne lijepi stavite papir za pečenje na koji sa suprotne strane možete naznačiti krug. Nanesite smjesu na papir prateći oblik kruga i oblikujte koru u oblik gnijezda, sa uzdignutim rubovima.

IMG_2690

Stavite u pećnicu koju ste zagrijali na 150°C i temperaturu odmah spustite na 125°C. Kora se suši 1,5  sat te je važno ne otvarati pećnicu za to vrijeme. Nakon 1,5 ugasite pećnicu i lagano odškrinite vrata pa pustite da se kora skroz ohladi.

Izradite čvrst šlag od dobro rashlađenog vrhnja za šlag kojem ste dodali šećer po želji pa nadjenite sredinu kore i na vrh stavite voće po želji. Ukrasite čokoladnim jajima ili kuglicama marcipana koje ste oblikovali u jaja.

IMG_2731

Rashladite u frižideru prije serviranja.

IMG_2739

Dobar tek!