Sastojci

  • 150 g pistacija
  • 6 kora za pitu
  • 140 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 dl vode
  • kora i sok 1 naranče
Baklava gnijezda s pistacijama

Priprema recepta

Odvojite nekoliko cijelih pistacija za ukrašavanje, a ostatak usitnite u multipraktiku u ujednačene komadiće.

U 2 dl vode otopite šećer, pa dodajte oguljenu, dobro opranu koru naranče. Prilikom guljenja pripazite i uklonite bijeli dio kore, jer pušta gorčinu i može utjecati na okus vašeg sirupa. Dodajte i sredinu naranče u smjesu, ponovno pazeći da ne dodajete bijeli dio. Ostatak istisnite da dobijete sok pa dodajte i njega. Zakuhajte na laganoj vatri i kuhajte par minuta te ostavite sirup sa strane da se prohladi.

IMG_2164

Otopite maslac. Kore prerežite po dužoj i kraćoj strani tako da dobijete pravokutnike. Uzmite dva pravokutnika, premažite jedan maslacem i spojite. Donji, kraći dio pravokutnika narežite oštrim nožem u resice koje će predstavljati travu u gnijezdu. Potom premažite čitavu površinu kore tankim slojem maslaca i pospite tankim slojem pistacija, sve do reza.

IMG_2149

Koru rolajte zajedno s tankim štapićem što uže možete.

IMG_2156

Uz pomoć štapića naberite i spojite je u krug. Stavite gnijezdo u kalup za muffine.

IMG_2162

Pecite 10 minuta na 170°C pa snizite temperaturu na 140°C i pecite još 25 minuta. Ukrasite pistacijama. Vruću baklavu bogato zalijte procijeđenim mlakim sirupom, tako da svako gnijezdo bude potpuno uronjeno u sirup. Baklavu možete jesti kada se rashladi i sirup se upije. 

IMG_2177

Prvi dan je još lagano hrskava, dok sljedeći dan postane potpuno sirupasta i mekana.

IMG_2244

Čuvajte u hladnjaku.

IMG_2476

Dobar tek!