Sastojci

310 g brašna
½ vrećice instant kvasca
1 žlica ulja
1 žlica šećera
Sol
½ žličice mljevene burbon vanilije
Korica polovice limuna
310 g bijelog slatkog krumpira kuhanog na pari

Za punjenje:
2 žlice ulja
50 g šećera
50 g pistacija
5 g matcha zelenog čaja

Vijenac od pistacija i zelenog čaja

Priprema recepta

Veći bijeli slatki krumpir ili par manjih ogulite i narežite na ploške. Parite 15 minuta na jakoj vatri ili dok batat nije potpuno mekan. Vilicom usitnite u pire.
U brašno umiješajte žlicu ulja, šećera, sol, limun, vaniliju i kvasac. Kada su sastojci dobro promiješani dodajte 310 g mlakog pirea od bijelog batata i miješate dokse svi suhi sastojci nisu upili. Prebacite na čistu radnu površinu i mijesite 10 minuta dok tijesto nije postalo glatko.

Premažite uljem i ostavite da se diže, u poklopljenoj posudi, na toplom. Nakon 1 i pol sat tijesto bi trebalo udvostručiti veličinu.

Razvaljajte ga u veliki dugi pravokutnik, debljine pola centimetra i površinu premažite uljem. Narežite po duljini na dva uža pravokutnika, pospite svaki sa šećerom, zelenim čajem i pistacijama. Zarolajte ih i isprepletite u vijenac. Prekrijte i ostavite da se vijenac diže još 15 minuta. Prije pečenja zarežite vijenac tako da se vidi zelena unutrašnjost. Po želji premažite s još malo ulja, za sjaj.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35 minuta.