Sastojci

Za biskvit:
100 g oraha
50 g badema
120 g maslaca
130 g šećera
5 jaja
Naribana korica 1 naranče
150 g ricotte
Prstohvat soli
40 g brašna
1 nasjeckani klinčić
Pola sjemenke sjeckanog kardamoma
Pola žličice cimeta
Pola sjeckane sjemenke zvjezdastog anisa

Za kremu:
150 g mascarponea
50 g šećera u prahu
Pola žličice mljevene burbon vanilije
150 g vrhnja za šlag

Torta od oraha sa zimskim začinima

Priprema recepta

Pećnicu zagrijte na 190°C. Dno okrugle forme za tortu promjera 18 cm, namastite maslacem i lagano pospite brašnom.

Orahe i lješnjake tostirajte te nasjeckajte s par pulseva u multipraktiku. Nasjeckajte i začine pa pomiješajte s orašastim plodovima.

Pjenasto pomiješajte maslac i šećer. Dodajte žumanjke, koricu naranče, ricottu, brašno i orašaste plodove sa začinima i pomiješajte.

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s malo soli te ih postepeno, uz lagane pokrete dodajte u smjesu s orašastim plodovima.

Stavite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite površinu špatulom. Pecite 60 minuta te provjerite dugim drvenim štapićem je li torta pečena.  Biskvit ostavite u kalupu da se ohladi.

Promiješajte mascarpone, šećer u prahu i vaniliju dok nisu pjenasti, pazite da ne pretjerate s miksanjem da mascarpone ne promijeni teksturu. Dodajte vrhnje za šlag i miksajte još par minuta dok ne dobijete kremu mazive konzistencije.

Kada je biskvit potpuno rashlađen podijelite ga na tri jednaka dijela i napunite kremom.

Ukrasite začinima i dobro rashladite, najmanje par sati.