Kupnja nekad i sad

 

Saznajte kako smo birali gdje ćemo i što kupovati, a kako biramo danas.

Što se promijenilo s najpopularnijim namirnicama i što je to uvijek bilo i bit će besplatno. 

 

Vi, vaš ceker, pult i nasmijana prodavačica s druge strane.

Izvolite, što trebate? - tako je kupnja u Konzumu izgledala nekad...

 

...a danas? 

                                                 

Sve više nas kupuje namirnice online. 

Tako štedimo vrijeme.

 

Osim toga, znamo da će kolege u webshopu odabrati za nas najsvježije namirnice

koje će potom pažljivo složiti u ove legendarne kutije koje nema tko nema kod kuće.

 

Kako biramo gdje ćemo kupovati? 

Kroz povijest, ovdje se nije puno toga promijenilo... I 1957. i danas vrijedi isto - ako je trgovina blizu i ako ima dobre akcije, to je to!

 

Što je danas na akciji? 

Predstavljamo vam novi dizajn naših letaka iz 1994. Kvaliteta visoka, a cijena niska, za vas su bili i ostali besplatni. 

Iako i danas imamo tiskane kataloge, ovdje na našoj web stranici imamo i interaktivni online katalog koji ne samo da možete prelistati već iz njega možete direktno i naručiti sve što vam treba ili se inspirirati receptima koje pripremamo za vas.

 

Osmijeh je uvijek besplatan...

Više od polovice nas češće ide u supermarkete nego u manje dućane. Ipak, preporučujemo da ponekad svratite i u kvartovski Konzum. Tetama će biti drago da vas vide!

 

Nekad Fićom, danas klikom 

Kako smo išli, a kako danas idemo u kupovinu

1965. supermarketa nije bilo, a u kupovinu se išlo pješice ili eventualno Fićom. Ovaj simpatični kompaktni auto bio je toliko popularan tijekom 60-ih da su za njega postojale liste čekanja.

1995. u Vukovarskoj ulici u Zagrebu otvorili smo prvi supermarket - Super Konzum Vukovarska. Od tada do danas dominiraju veliki supermarketi koji imaju velike parkinge za sve - pa i za Fiću. 

 

Kako je Konzum zvučao nekad?

Zamislite da uđete u Konzum, a tamo - tišina. Krajem 70-ih godina dok su iz tada rijetkih kafića treštali Azra, Parni Valjak, Haustor, FIlm i ostali predstavnici Novog vala - u Konzumu još nije bilo razglasa. Ovu smo novotariju uveli tek u 80-ima.

Danas u Konzumu puštamo hitove koji obilježavaju naše vrijeme. Posjetite nas u modernom Konzumu u Kaptol centru u Zagrebu za koji kažu da ima najbolju glazbu. 

 

Blagajne kroz vrijeme

Nije sve uvijek bilo digitalno i povezano. U svakom Konzumu nekad su bile analogne blagajne. Tek početkom 90-ih počele su ih postupno zamjenjivati digitalne blagajne. No, kakve god da su blagajne, blagajnice su uvijek iste - strpljive, brze i nasmijane. 

 

 

Tko se još sjeća... 

Ako znate što znači škarnicl sigurno ste rođeni prije 90-e.

Nekad popularni škarnicli, papirnate vrećice u koje smo pakirali voće i povrće, stajali su na pultu svakog Konzuma. Natrpate, izvažete i nosite kući. 

 

 

Kad smo već kod vaga... Tko se sjeća ovih? 

To su bile vage na uteg koje su zamijenjene digitalnima tek početkom 90-ih.

 

Frtalj kruha, molim! 

Nekad se kruh dostavljao u gajbama ispred Konzuma pa tek onda slagao na police. Postojale su tada samo tri vrste: crni, bijeli i polubijeli. 

Danas kruh i peciva pečemo u Konzumu kako bi bili uvijek svježi, baš kako volite. 

 

Od kave u zrnu do kave za van! 

Kava se nekad kupovala u zrnu. Pa što onda s tim? Lijepo ste zamolili tetu da vam samelje, zapakira i to je to. A danas? Hoćete tursku ili arabicu? Filter ili cold brew? Nema problema. Ili vam se jako žuri pa ćete jedan coffee to-go iz Konzuma? Može i to!

 

Mlijeko iz vrećice, a ulje u staklenoj boci 

Danas nam to izgleda naopako, ali prije je bilo baš tako. Mlijeko se kupovalo u vrećici pa se prokuhavalo. Zato smo ga često i pili kad je toplo.

Uljilo se ekološki, iz staklene boce, dok je danas staklena ambalaža rezervirana uglavnom za fina maslinova ulja.  

 

Savjeti iz prošlosti 

Povijest je učiteljica života, zašto je ne bismo pustili da nas nešto nauči? Stara su vremena bila vremena recikliranja i ponovne upotrebe. To je nešto što danas opet usvajamo. Primjerice, naše su mame i bake vrlo lako od vreće za prašak iskrojile kuhinjske krpe koje su im služile još dugo.

 

Vratimo cekere!  

1979. stigle su plastične vrećice. Eh, da smo barem tada znali ono što znamo danas o njihovom negativnom utjecaju na okoliš. Držali bismo se starog dobrog cekera.

 

Kako smo plaćali 

Keš - kartice - beskontaktno plaćanje - kripto

Novčanice. Koristimo ih od početka trgovine do danas, a kroz blagajne Konzuma prolazile su tri valute - dinari, hrvatski dinari, kune, a uskoro će i euro. 

Kreditne, debitne, revolving... Primali smo i primamo sve vrste kartica koje su u širokoj upotrebi od 80-ih godina. 

COVID pandemija jedan je od uzroka za porast beskontaktnog plaćanja (karticama ili mobitelima) za više od 20%. 

Od prosinca 2021. Konzum je kao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj omogućio plaćanje kriptovalutama.

 

Budućnost je već ovdje 

Veselimo se budućnosti i svemu što ona donosi. Zato smo uvijek prvi u uvođenju inovacija koje olakšavaju kupnju i čine je bržom i jednostavnijom.

Već 2011. uveli smo samonaplatne blagajne. Primijetili smo da ih volite koristiti. Nekako se čovjek bolje osjeća kad sam napuni svoje torbe. 

MultiPlusCard express (Shop&Touch) usluga za sada je dostupna samo u Super Konzumu Radnička u Zagrebu i u Super Konzumu u Škurinjama u Rijeci. Radi se o self-scanning sustavu koji je instaliran na vaša kolica za kupnju tako da sami možete skenirati proizvode. Na kraju takve kupnje samo platite i izađete, bez čekanja. Požurite ga isprobati i ne zaboravite svoju MultiPlusCard karticu. 

 

 

Internet Of Things

Hej, vi hladnjaci koji sami naručujete! Samo vam želimo reći da se veselimo dugoj i uspješnoj suradnji s vama!

 

 

 

I dalje nastavljamo zajedno, s vama kroz život, uz osmijeh svaki dan.

*dio povijesnih fotografija preuzet iz Arhiva Tošo Dabac, pri MSU, vlasnik Grad Zagreb